Mama & Baby

Ik Ben Zwanger. En Nu?

31 augustus 2015

Kijkje in de babykamer 003
In Oktober 2014 had ik, na 2 maanden proberen, een positieve zwangerschapstest in mijn handen. Ik had zelf nog geen idee wat ik allemaal moest regelen, dus vandaag een lijstje met dingetjes die je niet mag vergeten!

Nog een keer testen
OkΓ©, dit ‘moet’ natuurlijk niet, maar je gaat het toch wel doen. Ik geloofde er helemaal niks van en heb een stuk of 6 testen gedaan voor ik een digitale test van Clear Blue kocht waar duidelijk ‘zwanger’ opstond.

Foliumzuur slikken
Wanneer je dit nog niet deed, is het nu een goed moment om er mee te beginnen. Foliumzuur verminderd onder andere de kans op een open ruggetje. Nog beter is om een volledige zwangerschapsvitamine te slikken zodat je zeker weet dat je genoeg vitamines en mineralen binnen krijgt.

De huisarts bellen
Zeker wanneer je medicatie gebruikt is dit handig. Je huisarts weet precies wat wel en niet mag tijdens je zwangerschap en ook voor latere dokter bezoekjes is het handig dat ze op de hoogte zijn. Laat de assistente even een notitie maken in je dossier.

Op zoek naar een verloskundige
In mijn geval ging ik naar de gynaecoloog in het begin en einde van mijn zwangerschap. Tussendoor ben ik wel naar de verloskundige gegaan, maar die werd door het ziekenhuis uitgekozen. Ik kreeg zelf al met 5 weken een echo, om te kijken of ik inderdaad zwanger was. Zorg dat je je eerste afspraak vast gepland hebt staan, je krijgt rond de 10 weken je eerste echo.

Wat mag je wel en niet eten
Dit vond ik zelf een lastige. Mijn moeder riep direct dat ik de brie moest laten staan, maar ik kwam er in week 14 achter dat ik gewoon brie mocht eten, zolang het maar van gepasteuriseerde melk was gemaakt. Hier vind je een lijstje met wat wel en niet mag en in welke mate.

Informatie opvragen bij de zorgverzekeraar
Zoek even uit wat je wel en wat je niet vergoed krijgt. Wil je bijvoorbeeld in het ziekenhuis bevallen zonder medische indicatie? Dit zit vaak niet in het standaard pakket en je zal dan dus moeten bij betalen. Ik had zelf het geluk dat in aan het eind van het jaar zwanger werd, dus ik kon mijn verzekering nog veranderen met een aanvullend pakket. Je zou eventueel ook direct je kraampakket aan kunnen vragen.

Houd alles bij!
Ik heb vanaf de dag van de positieve test tot de eerste dag thuis iedere week een stukje geschreven over de zwangerschap. Super leuk om nu terug te kunnen lezen en een mooie herinnering voor later.

Dit zijn dingen die je vooral aan het begin kunt regelen. Vergeet later niet te kijken hoe je het gaat doen met werk, welke achternaam je kindje krijgt, je zwangerschapsverlof te regelen en dat de vader, wanneer je niet getrouwd bent, het kind erkent bij de gemeente. Ook kun je vast informatie inwinnen over zwangerschapscursussen. Neem ook zeker even een kijkje bij moeders voor moeders, hiermee kun je vrouwen helpen die moeilijk zwanger kunnen raken.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

<3 </3 :watermelon: :sunflower: :strawberry: :shoe: :love: :house: :hi: :grow: :gift: :gift2: :elephant: :drops: :clover: :cherry: :caterpillar: :castle: :candles: :cake: :bow: :boat: :bird: :balloon: :D :-< :*: :***: (r) (ff) (f) (:heart balloon:)