Food Mama & Baby

Monkey Platter

10 februari 2017

Freya is een kindje dat van begin af aan al een heel makkelijke eter is. Ze lust veel, proeft alles en heeft maar weinig dingen die ze écht niet lekker vind. Toch vind ik het belangrijk haar vaak nieuwe smaken te laten ontdekken en haar zelf de keuze te geven in wat ze eet. Daarom zijn wij fan van de monkey platter!

Waarom het een monkey platter heet: ik heb geen flauw idee, maar leuk klinkt het wel. Wat het is? Simpel: een bordje vol eten van verschillende voedingsgroepen waaruit je kindje zelf kan kiezen. Op het bordje op de foto zie je plakjes grillworst, komkommer, toast met kruidenkaas en spinaziespread, plakjes banaan en wat druifjes. Niet de gezondste keuzes, maar zeker beter als een koekje én aantrekkelijker om te proeven omdat er zoveel keus is. Het leukste vind ik dat ik zelf ook lekker mee kan snacken en we er dus vaak een klein feestje van maken. Net of ik zit te borrelen met mijn kleuter ;)

Een monkey platter kun je de hele dag aanbieden; dus niet alleen een klein bordje met tussendoortjes, maar ook een groter bord met voldoende voedingsstoffen voor de lunch. Zo is Freya gek op een bordje met brood, stukjes kaas, rozijntjes en olijven. Maar ook een ontbijt bordje met (suikervrije) ontbijtkoek, een klein bakje kwark en stukjes fruit vind ze een feestje. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt en dat maakt het nu juist zo leuk. Je kindje heeft zelf de keuze wat ze wel of niet op eet en het is direct een gezellig momentje om samen te snacken.

Wel vind ik het persoonlijk belangrijk dat de keuze die ik aanbied voor het grootste deel gezond is. Je kindje laten kiezen tussen verschillende koekjes en snoep heeft weinig toegevoegde waarde omdat ze waarschijnlijk toch alles wel opeten. Vaak kies ik voor hartig en als ik dan toch iets zoets toe wil voegen doe ik dat 9 van de 10 keer in de vorm van fruit. Ook wanneer er dingen zijn die Freya los niet zou willen eten (zoals bijvoorbeeld komkommer) bied ik aan op het bordje. Omdat het tussen andere dingetjes ligt die ze wél lekker vind is ze eerder geneigd toch wat hapjes te proberen. Blijven aanbieden met verschillende combinaties heeft ervoor gezorgd dat ze nu gek is op olijven, stukjes kaas en spinazie spread. Waar de olijfjes eerst zorgvuldig uit de pasta saus werden gevist worden ze nu als eerste opgegeten. Maar wat kun je dan, naast wat fruit en groente, aanbieden op de monkey platter? Eigenlijk alles, maar om je een stapje in de goede richting te geven deel ik een lijstje met onze favorieten:

  • Ieder soort fruit. Ook wat je kindje in eerste instantie niet zo lekker lijkt te vinden.
  • Gestoomde groentes, worteltjes, komkommer, snoeptomaatjes.
  • Olijven, nootjes, soepstengels (met yoghurt dip!)
  • Worst, kaas, eieren, gekookte pasta
  • Wraps of belegde toastjes
  • Brie, gerookte kip, feta kaas
  • Eierkoek, ontbijtkoek en geroosterd brood of stukjes tosti

Eigenlijk kun je dus vrijwel álles op een monkey platter aanbieden. Maak het spannender met dipjes van yoghurt of door met een koekjesvorm leuke figuurtjes uit bijvoorbeeld de kaas te snijden. Leg het neer op kleur, op grootte, in een mooie vorm of wees super creatief en maak een ‘tekening’ met het eten. Zo maakte ik onlangs een (ietwat misvormde) egel van eierkoek. Je kunt er alle kanten mee op en het is een leuke manier om te ontdekken wat je kindje écht lekker vind. Eetsmakelijk ;)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

<3 </3 :watermelon: :sunflower: :strawberry: :shoe: :love: :house: :hi: :grow: :gift: :gift2: :elephant: :drops: :clover: :cherry: :caterpillar: :castle: :candles: :cake: :bow: :boat: :bird: :balloon: :D :-< :*: :***: (r) (ff) (f) (:heart balloon:)