Food

Recept: Aardbeien Taart Met Meringue

22 juli 2017

Afgelopen juni is Freya alweer 2 jaar geworden. Omdat Odin nog geen maand oud was had ik niet zo’n zin het uitgebreid te vieren, maar wat ik wél wilde doen was zelf een taart bakken. En dan niet een uit een pakje, maar gewoon echt helemaal zelf. Ik vroeg Freya wat voor taart ze graag wilde hebben en ze riep direct: ‘AARDBLEIEN TAART’. Veel betere naam eigenlijk, klinkt leuker als aardbeien gebak ;)

Ingrediënten voor de cake:

  • 3 eieren
  • Boter, ongezouten
  • Witte basterdsuiker
  • Zelfrijzend bakmeel
  • Theelepel bakpoeder
  • Vanille extract
  • 2 eetlepels volle melk
  • Snufje zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 250 ml ongezoete slagroom
  • Vanille extract
  • Aardbeienjam
  • Aardbeien

Ingrediënten voor de topping:

  • 250 ml ongezoete slagroom
  • Vanille extract
  • Bosbessen
  • Aardbeien
  • Poedersuiker

Ingrediënten merengue:

  • 3 eiwitten
  • 100 gram fijne, witte basterdsuiker
  • 90 gram poedersuiker
  • Snufje zout

Bereidingswijze cake:

Verwarm de oven voor op 170°

Neem de 3 eieren en weeg deze af. Je hoeft ze niet van te voren te breken, dit kan gewoon in de eierschil. Weeg nu evenveel boter, zelfrijzend bakmeel en witte basterdsuiker af als het gewicht van de 3 eieren. In mijn geval wogen de 3 eieren samen 190 gram, dus ik woog ook 190 gram suiker, meel en boter af.

Meng in een beslagkom de suiker en de boter samen tot een luchtige massa. Wanneer het mengsel tussen licht geel en wit gekleurd is, is het goed. Kluts in een apart schaaltje de 3 eieren door elkaar. Deze ga je nu in 3 delen toevoegen aan je boter en suiker mengsel. Blijf ondertussen goed mixen.

Om een luchtigere cake te krijgen zeef je in een aparte kom het zelfrijzend bakmeel samen met een snufje zout en een theelepel bakpoeder. Neem een pannenlikker en schep het bakmeel rustig door het beslag heen. Wanneer je het beslag met een machine maakt, let er dan op dat je de laagste stand gebruikt. Tussen het omscheppen door voeg je een klein beetje vanille extract en 1 tot 2 eetlepels volle melk toe.

Vet de springvorm goed in. Op de bodem kun je een velletje bakpapier gebruiken zodat de cake niet vast blijft plakken. Om de bodem straks makkelijker uit de vorm te krijgen zou je eventueel ook de randen van de springvorm kunnen bestrooien met wat bloem. Zorg dat het beslag gelijkmatig verdeeld is over de vorm.

Bak de bodem voor 20-25 minuten. Wanneer je met een satéprikker in de taart prikt en er blijft niks op het prikkertje achter, dan is de cake goed. Laat het zo’n 30 minuten goed afkoelen. Afhankelijk van de grootte van je springvorm bak je deze bodem x2.

 

Bereidingswijze merengue:

Verwarm de oven voor op 100°

Gebruik voor het maken van de merengue altijd een metalen kom. Ontvet deze van te voren door wat natuurazijn door de kom te halen met een keukenpapiertje. Doe hetzelfde met de gardes van je handmixer.

Scheidt de eieren in een apart schaaltje, 1 voor 1. Wanneer er dan tóch wat eigeel in het mengel komt te zitten hoef je niet direct alles overnieuw te doen. Doe de eiwitten in een kom en klop deze op.

Voeg geleidelijk de basterdsuiker toe tot het eiwit is opgeklopt en de suiker is opgelost. Het mengsel is goed als het in pieken omhoog blijft staan en er geen korreltjes meer in zitten. Dit kun je controleren door het tussen 2 vingers te wrijven. Voel je nog suikerkorrels? Dan moet je nog iets langer door mixen. Spatel vervolgens de poedersuiker door de merengue heen.

Maak op een bakplaat met bakpapier kleine hoopjes van het mengsel. Zet ze nu in het midden van de oven en laat deze 2 uur lang aanstaan. Wanneer de 2 uur om zijn zet je de oven uit maar laat je deze dicht. Wacht tot de oven compleet is afgekoeld voor je deze opendoet.

Bereidingswijze vullen: 

Klop de 250 ml slagroom op met een klein drupje vanille extract. Wanneer de slagroom wat stijf is, is deze goed. Let op dat je niet te lang door mixt, dan kan de slagroom gaan schiften.

Was de aardbeien en snijd ze daarna in dunne plakjes.

Neem 1 deel van de cake en snijd deze met een taartzaag door de helft. Doe het zelfde met het andere deel. Smeer nu 1 tot 2 theelepels aardbeienjam over de bodem van de taart. Daarna verdeel je een grote ‘flop’ slagroom over de bodem en beleg je deze met de plakjes aardbeien. Als je genoeg hebt, strooi je ook wat verbrokkelde merengue eroverheen.

Leg nu de volgende plak cake erboven op en herhaal bovenstaande stappen tot je bij de laatste plak bent.

 

Bereidingswijze decoreren:

Om de taart helemaal af te maken moet deze natuurlijk nog gedecoreerd worden. Verdeel het laatste beetje slagroom dat je hebt over de bovenkant van de taart. Strooi hier nu wat merengue, bosbessen en ongesneden aardbeien overheen. Om het geheel af te maken kun je nog wat poedersuiker gebruiken.

 

Eetsmakelijk!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

<3 </3 :watermelon: :sunflower: :strawberry: :shoe: :love: :house: :hi: :grow: :gift: :gift2: :elephant: :drops: :clover: :cherry: :caterpillar: :castle: :candles: :cake: :bow: :boat: :bird: :balloon: :D :-< :*: :***: (r) (ff) (f) (:heart balloon:)