Food Mama & Baby

Recepten Voor Babyvoeding (6 – 7 Maanden)

28 januari 2016

HapjesToen wij met 4 maanden voorzichtig begonnen met het geven van vaste voeding was er nog niet veel spannends aan. Het begin is makkelijk: 1 soort groente of fruit en dat een aantal dagen achter elkaar geven zodat ze wennen aan de smaak. Zoete aardappel, wortel, pompoen, peer, appel.. Alles ging erin en (bijna) alles vond ze lekker! Maar daarna werd het wat moeilijker. Je mag groentes gaan mengen, na een tijdje mag er vlees of vis bij en het moet allemaal wat gevarieerder. Daarom deel ik vandaag een aantal van Freya’s favoriete recepten.


Bietjes Stamppot

Ingrediënten:
1 rode biet
1 grote aardappel
1/2 appel (optioneel)

• Snijd de biet, aardappel en appel in kleine blokjes.
• Kook de biet en aardappel in 15 minuten gaar in een klein beetje water (geen zout toevoegen!)
• Voeg na 10 minuten de appel toe zodat deze iets zachter word.
• Giet alles af en pureer het met een staafmixer. Om het iets smeuïger te maken kun je wat kookvocht of een klontje margarine gebruiken.

Let op: bietjes bevatten nitraat. Er zijn verschillende verhalen over nitraatrijke groentes te vinden. De een zegt dat het geen kwaad kan, de ander adviseert het niet vaker te geven als 2 keer per week. Persoonlijk maak ik dit hapje niet vaker als 2 keer per week, liever het zekere voor het onzekere ;)


Macaroni Schotel

Ingrediënten:
1/2 courgette
1 tomaat
1 eetlepel macaroni
basilicum

• Kook de macaroni. Het is het makkelijkst als je zelf ook macaroni eet, zodat je er een eetlepel uit kunt halen. Zorg er anders voor dat de macaroni niet te lang kookt en daardoor te zacht word.
• Snijd de courgette en tomaat in kleine blokjes en stoom ze boven een pan of in een baby food processor (wij gebruiken de béaba babycook solo).
• Giet alles af en pureer het met een staafmixer. Voeg de basilicum blaadjes toe tijdens het stomen of vlak voor het pureren voor extra smaak.
• Je kunt er eventueel een beetje kaas over strooien, maar pas op met zout!

Dit is genoeg voor 1 á 2 porties. Zelf maak ik er vaak meer en vries ik ze in. Wanneer je groentes over hebt (zoals champignons, wortel, paprika, broccoli etc) kun je deze er ook door heen doen. Ook gehakt of kip is lekker om er aan toe te voegen.


Courgette met erwten en roomkaas

Ingrediënten:
1/2 courgette
50 gram tuinerwten
1 el roomkaas
Klein klontje boter
50 ml water

• Snijd de courgette in blokjes. Bak deze in een klein klontje boter in de pan op laag vuur.
• Voeg na 10 minuten de erwten en het water toe en stoof alles, met deksel op de pan, nog eens 10 minuten.
• Giet alles af en bewaar wat van het kookvocht.
• Pureer de groentes en de roomkaas met een staafmixer. Om het iets smeuïger te maken kun je het kookvocht gebruiken.


Dit zijn 3 van Freya’s favoriete groente hapjes. Ze zijn erg makkelijk om te maken en ik maak ze vaak in grotere porties. De ingrediënten hierboven zijn berekend om 1 á 2 porties mee te maken. Wil je er meer maken, dan zijn je hapjes 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast en 2 tot 3 maanden in de vriezer. Laat de hapjes eerst goed afkoelen voor je ze in de koelkast of vriezer zet en vergeet niet een datum op de potjes te zetten wanneer je ze wilt bewaren.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Lisanne 28 januari 2016 at 21:23

    Leuk!! En heb weer wat inspiratie! Jippe is dol op zoete aardappel met avocado, zoete aardappel met pastinaak en ook de macaroni is hier een groot succes!

  • Leave a Reply

    <3 </3 :watermelon: :sunflower: :strawberry: :shoe: :love: :house: :hi: :grow: :gift: :gift2: :elephant: :drops: :clover: :cherry: :caterpillar: :castle: :candles: :cake: :bow: :boat: :bird: :balloon: :D :-< :*: :***: (r) (ff) (f) (:heart balloon:)