DIY

Kerst. DIY Decoratie

16 december 2016

YES! Nog maar een paar dagen en het is alweer kerst. Mijn favoriete dagen van het jaar. Dit jaar besloot ik om zelf wat decoratie voor in de boom te maken en hoe makkelijk het ook is, ik ga vandaag tóch laten zien hoe ik ze gemaakt heb.

Wat heb je nodig?

  • Een deegroller
  • Zelf drogende, witte boetseerklei (ik gebruikte deze van HEMA)
  • Fondant steker in de vorm van een sneeuwvlok
  • Een gebreide of gehaakte sjaal (of in mijn geval een pannelap)
  • Blaadjes van een mooie plant
  • Een klein glaasje of ronde koekjes steker
  • Een rietje
  • Decoratief touw of lint
  • Verf of inkt
  • Een klein glaasje water

Wat moet je doen?

Snijd een stuk van de boetseerklei af. Dit gaat het makkelijkste met wat garen, maar met een mesje kan ook prima. Kneed het zacht en rol het vervolgens uit. De klei moet niet te dik, maar ook zeker niet te dun zijn, dit om makkelijk breken te voorkomen.

Op de foto hierboven zie je het effect van de fondant stekers. Deze vind ik zelf het leukste geworden. Je drukt zachtjes de fondant steker in de klei en drukt dan het ‘knopje’ naar beneden zodat het motiefje er goed in staat. Het is leuk om sommige wat dieper en steviger aan te drukken en andere wat lichter, zo krijg je een leuk effect in de sneeuwvlokken.

Bij deze foto heb ik een pannenlap op de klei gelegd en deze met de deegroller goed aangedrukt door er in meerdere richtingen overheen te rollen. De klei kun je dan liever iets dikker laten omdat je die ook nog uitrolt om het motief van de lap er goed in te krijgen.

Hier heb ik een paar takjes van onze buxushaag geknipt en deze in de klei gedrukt. Het had ook heel leuk geweest met een echt dennentakje of een mooie bloem, of combineer verschillende takjes en plantjes voor een nog leuker effect!

Steek vervolgens met een koekjes steker wat vormpjes uit. Ik koos zelf voor een simpele ronde vorm, maar een vierkantje, kerstboom of driehoekje staat ook heel leuk!

Met een dik rietje heb ik gaatjes gemaakt in de vormpjes. Hier kan dan later een touwtje of lintje doorheen om ze in de boom te hangen of om een pakje mee te versieren.

Maak nu je vinger een klein beetje nat door ‘m in het glaasje water te dompelen en werk eventuele lelijke randjes weg. Na 2 dagen was de klei voldoende gedroogd en ben ik de vormpjes gaan kleuren met een sponsje en stempel inkt. Dit ging echter niet helemaal goed omdat de inkt die ik had niet nat genoeg was. Ik zou dus eerder aanraden ze te kleuren met acrylverf. Ook leuk is om een propje te maken van plastic folie en daarmee de verf erop te ‘stempelen’, dat geeft een grappig effect.

Nu kun je een lintje door de gaatjes rijgen en je hangertjes zijn klaar om in de boom gehangen te worden!

Helemaal kind-proof zijn deze hangers natuurlijk niet, zeker niet als je dreumes het geweldig vind alles uit de boom te trekken ;) Ik zou dus aanraden ze wat hoger in de boom te hangen, ze breken vrij snel. Bij mij zijn een aantal hangertjes al gesneuveld tijdens het schilderen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

<3 </3 :watermelon: :sunflower: :strawberry: :shoe: :love: :house: :hi: :grow: :gift: :gift2: :elephant: :drops: :clover: :cherry: :caterpillar: :castle: :candles: :cake: :bow: :boat: :bird: :balloon: :D :-< :*: :***: (r) (ff) (f) (:heart balloon:)